La Fira del Fang  se celebra cada mes de març a Marratxí amb l’objectiu de promocionar la feina dels artesans de la ceràmica, especialment els marratxiners. És una ocasió única per a comparar i adquirir peces de fang de tota mena (decoratives, per a la cuina, joguines, artí­stiques…) perquè en un sol recinte es junten la majoria de ceramistes de Mallorca,  molts de la pení­nsula i alguns de l’estranger. A més hi ha tallers i demostracions de diferents tècniques de producció ceràmica.

L’Ajuntament de Marratxí, amb la Fira del Fang, pretén impulsar i donar suport al sector terrisser del municipi, el qual té més de 300 anys de tradició. La Fira s’ubica a la Verònica de Sant Marçal, a sa Cabaneta

La Biennal Internacional de Ceràmica de Marratxí (BICMA) és un concurs de ceràmica artística adreçat als ceramistes de tot el món. El seu objectiu és fomentar la creació i la innovació, i donar suport als artistes que treballen i creen en el camp de la ceràmica. A la vegada, es pretén donar a conèixer internacionalment el nom de Marratxí com a municipi del fang, d’antiga i contínua tradició terrissera. Marratxí aposta per la qualitat, la innovació i l’art en la ceràmica com un producte d’identitat cultural d’ahir, avui i demà.

>> BICMA

L’Escola Municipal de Ceràmica de Marratxí va ser creada l’any 1991 per Pilar Sastre, com a iniciativa pròpia davant la mancança al municipi d’activitats relacionades amb la ceràmica. Les activitats de l’Escola van dirigides cap a adults que tenen algun tipus d’inquietud cap a la ceràmica. S’hi realitzen cursos durant tot l’any  de torn i de ceràmica manual. Des del seu inici participa activament en esdeveniments com la Fira del Fang, la Fira de Tardor, la Biennal de Ceràmica i altres.

Des del neolític, la ceràmica forma part de l’esdevenir dels pobles i la seva aparició va suposar un canvi revolucionari en la millora de la qualitat de vida dels nostres avantpassats. Les cultures dels pobles antics (talaiòtica, romana i islàmica) varen deixar la seva empremta en l’evolució de la ceràmica a les Illes Balears en introduir noves formes que han perdurat fins avui dia.

La Ruta del Fang­ de Marratxí és un itinerari, senyalitzat arreu del municipi amb panells informatius, que difon les olleries de Pòrtol i Sa Cabaneta, úniques que es troben en funcionament en l’actualitat. Ceràmica funcional, tradicional, artística o joiería, a Marratxí trobarás peces úniques creades pels artesans mantenint la tradició artesanal però amb el disseny més contemporani.

El Museu del Fang neix a l’any 2002 per mostrar la riquesa de tècniques, formes i funcions que les cultures han donat a les peces de cerámica, presents en les societats de totes les necessitats de la humanitat.
El museu centra inicialment el seu interès en la ceràmica tradicional de Mallorca, i molt concretament en la ceràmica de fang del nostre municipi. Algunes d’aquestes peces sòn actualment en desús, desaparegudes o en perill de desaparèixer a causa de la substitució en les societats industrials de la terrissa per altres materials, i d’aquí la importància de mostrar-les i preservar-les.

El fons del Museu del Fang consta de devers 900 peces de les quals 400 són de ceràmica tradicional i la resta poden incloure´s al vessant artístic; a més, compta amb una secció d’ormeigs i eines de les olleries que han entrat a formar part del fons museístic a partir de la lamentable desaparició d’alguna olleria.
En el vessant tradicional hem classificat les peces segons el seu origen; olleria, gerreria, siurelleria, teulera, plat morenos, ceràmica de pinzell… i a la vegada les hem dividit en seccions dedicades a la seva funcionalitat i altres aspectes; ormeigs de cuina, ornamentació, joguines, l’home i l’aigua, elements de contrucció.

Carrer del Molí, 4
Sa Cabaneta – Marratxí
Tel 971797624

Des de finals del segle XVII comença la tradició de les olles a Pòrtol essent la època del segle XIX i el segle XX el període de màxima expansió. Amb l’argila blanca, extreta del Pou del Coll i la terra roja de les Coves de Can Guidet es fabricaven tots els utensilis per cuinar i conservar els aliments.

>>Llistat d’Olleries de Marratxí

app Ajuntament Marratxí

Línia Verda (Aturat)

Per comunicar-nos qualsevol incidència pots fer-ho des de la web o descarregant l’aplicació Línia Verda al teu mòbil.

código QR para Descargar la app

app Ajuntament de Marratxí

APP Marratxí

Tota la informació sobre actualitat, esdeveniments, mercats… la teniu a la vostra mà si descarregueu l’app municipal de Marratxí.

código QR para Descargar la app