Sa Deixalleria

Actualment a Sa Deixalleria s’ubiquen les oficines de l’empresa municipal Marratxí XXI. Sa Deixalleria és un espai públic de recollida selectiva de residus i està indicat per a dur-hi residus perillosos i aquells objectes que no es recullen a la via pública.

Els veïns poden classificar els diferents residus que generen a ca seva i dipositar-los selectivament en contenidors separats. D’aquesta manera, augmentam la capacitat d’emmagatzemament i gestió de residus del municipi, per la qual cosa s’ha obert la seva utilització per a les empreses de Marratxí, així també els empresaris poden fer el mateix amb alguns dels residus que generen les seves empreses. Si bé, amb certes limitacions pel que fa al tipus de residus i a les quantitats admissibles. Cal senyalar que també s’ha ampliat el tipus de residus que poden dur els particulars, respecte de l’antic punt verd.

Podeu consultar els residus que es poden tirar, aquí: Veure document

Usos i horaris

Cal dir que Sa Deixalleria replega també les restes de les diferents àrees d’aportació, com per exemple, restes de poda en saques o els voluminosos que els particulars poden demanar a l’ajuntament per recollir de forma totalment gratuïta a ca seva.

L’horari de Sa Deixalleria és de 7:30 a 19 hores de setembre a juny. Juliol, agost, diumenges i festius de 8 a 19 hores. Només es tanca l’1 de gener i el 25 de desembre. Podeu rebre més informació les Oficines d’Atenció al Ciutadà, i cridant al 971 607 502.

Deixalleria Mòbil

La Deixalleria Mòbil de Marratxí és ja una realitat i està plenament operativa, una vegada que, aquest matí, l’han inaugurada oficialment el batle, Joan Francesc Canyelles, i la regidora de Medi Ambient, Cristina Alonso, a la plaça de Donants de Sang del Pla de na Tesa, on ha estat a disposició de tots els veïnats des de les deu i fins a la una.

El Pla de na Tesa ha estat, d’aquesta manera, el primer nucli de població de Marratxí a rebre la Deixalleria Mòbil, que en el curs dels propers tres mesos estarà, en dies i horaris concrets, a 11 nuclis del municipi: Pla de na Tesa, Son Ametller, Pòrtol, Sa Cabana, Sant Marçal, Ses Cases Noves, Es Garrovers, Sa Cabaneta, Nova Cabana, Es Figueral i Es Pont d’Inca.

Canyelles i Alonso n’han explicat l’objectiu i les característiques de funcionament. En primer terme, el batle ha comentat que “és una molt bona iniciativa de l’àrea de Medi Ambient per fomentar el reciclatge entre els veïnats de Marratxí, amb vuit tipus de residus que no van als contenidors convencionals”. Canyelles també ha subratllat “l’aposta clara per acostar el reciclatge a la ciutadania”.

De la seva banda, Alonso ha destacat que “els dos primers mesos la Deixalleria Mòbil funcionarà com a prova pilot, i sempre els usuaris tendran l’assessorament d’una tècnica de Medi Ambient. En primer terme, arriba als nuclis amb més població, però la idea és que, amb les dades que obtinguem aquests dos primers mesos, més endavant es posi també en marxa enguany una segona Deixalleria Mòbil, per acabar de complementar la funció de la

Deixalleria que tenim al polígon”. Les dues deixalleria mòbils s’incorporaran en el nou contracte de neteja que l’Ajuntament ha de signar també enguany i per una vigència de quatre anys.

L’Ajuntament s’ha encarregat de distribuir fulletons informatius en els 11 nuclis de població on operarà la Deixalleria, amb dies i hores de funcionament i on hi ha clarament especificats els tipus de residus que s’hi poden destinar: piles alcalines, tòners o cartutxos d’impressora, oli de cuina, pintures i vernissos, radiografies, fluorescents i bombetes, càpsules de cafè i petits electrodomèstics.

De fet, el primer usuari de la Deixalleria Mòbil ha estat Blas Rojo, que amb 84 anys, ha aprofitat per deixar-hi una antiga màquina de cosir. “Veig molt bé aquesta iniciativa. N’he tengut coneixement pel fulletó informatiu que ens han enviat a ca nostra. I aquest matí, la meva filla ja m’ha deixat preparat el que havia de dur: la màquina de cosir i piles, que contaminen molt”.

Recollida de mobles voluminosos

Per procedir a la recollida de residus voluminosos heu de contactar prèviament amb l’àrea de Medi Ambient 971 60 75 02 i li indicarem el pròxim dia disponible per a la recollida de mobiliari voluminós (grans electrodomèstics, matalassos, mobles vells, etc.) per la zona on viu. Es passa a recollir el mobiliari (màxim 7 elements) durant el matí, pel que recomanem deixar davant de la porta de casa seva el que es vulgui tirar la nit anterior.

Recollida de restes de poda

S’ha de venir a les oficines, amb el DNI, per sol·licitar el préstec de saques (màxim 2 per domicili) i recollir-les. Depenent del seu domicili i pròxima data disponible li indicarem quan es farà la recollida. Recordeu que les restes de poda no inclouen cactàcies i palmàcies, les quals s’han de llençar en una bossa tancada al contenidor de rebuig.

Residus i reciclatge